kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Komáromi László (szerk.) : Az almánfalvi Niamessny család története és dr. Niamessny Mihály a XX. század közéletében

3 200 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: A csengerújfalusi O'sváth és vele rokon családok története, dokumentumai és írásai.

Niamessny Márton, György és Márta 1578. április 13-án nyertek nemességet II. Habsburg Rudolf német-római császártól és magyar királytól. E nemességszerzéssel vette kezdetét a Niamessny család története. A jelen kötet e csaknem négyszáz éves családtörténetet kívánja bemutatni..
Az első bő százötven évről, az első négy generáció eseményeiről nem állnak adatok rendelkezésünkre. A három nemességszerzőről sem mond a nemesi oklevél többet, mint hogy a nemesség hűségükért és szolgálataikért adatott. A Niamessny-Nemessányi családok kötetünk függelékében közölt nemességigazoló peréből tudjuk meg, hogy a nemességszerzők anyai juttatásokból két helyen voltak birtokosok, de ezen birtokok nagyságára a periratokban nem történt utalás. Ugyancsak a per anyagából értesülünk arról, hogy a Niamessnyek vármegyei, egyházi és uradalmi tisztségviselők voltak, egyikük a Hadik-regimentben szolgált.
Források hiányában a család történetének bemutatása különböző formákban történik. Alapvető része dr. Niamessny Mihály visszaemlékező családtörténeti leírása. Ezen túlmenően a könyv okiratok, történelmi tanulmányok, közlemények, irodalmi és sajtómegnyilvánulások segítségével idézi fel a család életének fontosabb eseményeit és egyes tagjait. Közli II. Rudolf császár nemességadományozó oklevelét 1578. április 13-ról, a Niamessny-Nemessányi nemesség! per anyagát, a Niamessny család több tagjának közéleti felszólalásait, publikációit, illetve a róluk szóló méltatásokat.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Genealógia >
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kiadó: Helikon, (2011)
cikkszám / ISBN: 9789632273167
kötés: kötve/egész nyl
oldalszám: 760
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár