kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Éljen a Magyar Nemzeti Tanács ! [1918. Őszirózsás forradalom]

30 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
1918. október 16-án IV. Károly Völkermanifest néven ismertté vált kiáltványában bejelentette, hogy Ausztria szövetségi köztársasággá alakult át, melyben minden néptörzs saját külön állami közösséget alkot letelepedési területén és felszólította a különböző nemzeti közösségeket saját nemzeti tanácsaik megalakítására. Wekerle Sándor miniszterelnök beszédére (melyben Wekerle Ausztria és Magyarország kapcsolatát perszonálunióként definiálja) reagálva Károlyi Mihály felirati javaslatot terjesztett elő, melyben „hódoló tisztelettel” kérte IV. Károlyt a politikailag, katonailag, gazdaságilag független Magyarország megalakítására. A császári proklamáció másnapján Károlyi hasonló tartalmú beszédét követően Tisza István egykori miniszterelnök is elismerte a háborús vereséget. Az elhangzott beszédeknek végzetes, súlyosan demoralizáló hatása volt mind a hátországban, mind a fronton harcoló alakulatok között. A kilátástalan helyzettel és az eseményekkel szembeni tehetetlenséggel szembesülve október 23-án, az országgyűlés utolsó ülésén Wekerle Sándor lemondott.
Október 25-én este a Károlyi Mihály vezette Függetlenségi és 48-as Párt, a Jászi Oszkár vezette Polgári Radikális Párt valamint a Garami Ernő és Kunfi Zsigmond által irányított Magyarországi Szociáldemokrata Párt képviselőiből megalakult a Magyar Nemzeti Tanács Károlyi Mihály elnökletével. A másnap kiadott 12 pontos kiáltványukban ellenkormánynak nyilvánították magukat és összefoglalták az ország előtt álló feladatokat. Többek között követelték a háború azonnali befejezését, a katonák hazahívását, a német szövetség felbontását, az ország teljes függetlenségének megteremtését, a képviselőház feloszlatását, új választást általános, titkos választójog alapján.
A proklamációt és az abban kinyilvánított célokat a magyar lakosság jelentős része lelkesedéssel fogadta, a fenti plakát ennek a közhangulatnak valamint a Wekerle lemondása és a Károlyi kinevezése közötti forradalmi napok ritka kordokumentuma.

Méret: 23 x 62.5 cm., keresztben hajtásnyomokkal, a lap bal szélénél apró beszakadások, keskeny (ca. 0.5 mm.) sávban hiány, összességében megóvott, szép állapotban.
állapot:
kategória: Plakát > Politika >
kiadó: K.n., [1918]. H.n.
cikkszám / ISBN: 0058126
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár