kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

A Politikus Greisler Vendéglő - Gürsch Ferenc vendéglője, Budapest, I. Koronaőr utcza 6. (1908)

  • leírás
  • további adatok

Futott, 1908. Jobb felső sarkán meghajlott.

 

.   .   .


A Politikus (akkor még Politische) Greisler vendéglő első említését 1882-ből találtam, ekkoriban már híresen jó bort mérő helynek említik. A visszaemlékezések szerint 1849-ben nyitotta Gürsch János szatócs (1814-1881), ekkor építette a házát is a Koronaőr utca 6. alatt. Morvaországból érkezett, cipészként. Állítólag nagyon szeretett politizálni, ezért ragadt rá ez a név. Német nyelvterületen ismert kifejezés volt, színdarab, újság is volt ilyen néven.

Gürsch Ferenc (1846-1923), az unokaöccse, szintén ebben a vendéglőben kezdte pályáját 1860-ban borosfiúként, hogy évek múltán, 1879-ben átvehesse a vendéglőt, amit 1914. január végéig irányított. Huber-Szabó Lőrinc, Gürsch Ferenc leszármazottja írta meg, hogy Ferenc Jánosnak az unokaöccse volt, érdekes, a régi újságok fiaként említik.

Nagyforgalmú hely volt, főleg a színköri előadások után tértek be a vendégek még Pestről is vadgesztenyefás kerthelyiségébe, hogy megkóstolják messze földön híres specialitásait: a szamócás májusi bort, a „májtranklit” (inkább bólét, konyakkal, likőrrel, pezsgővel, gellérthegyi fehér- és sashegyi vörösborral, szagosmüge fűszerezéssel, jéggel hűtve), a libasültet majorannával, rántottcsirkét tejfölös uborkasalátával, aztán a borsos-káposztás- és cseresznyés rétest. Rácürmöst is árultak, tíz liter felett ingyen házhoz szállították.

1906-ban Friesz Mihály, Ferenc veje vette át a vendéglőt egy évre, de 1907. januárjában ismét ő irányította 1914 január végéig, amikor is az öreg Gürsch Ferenc nyugdíjba ment és eladta házát, vendéglőjét a Szegedről jött Metzger Jánosnak.


http://kepeslapmuzeum.hobbipark.hu/buda/egy-legendas-budai-vendeglo-a-politikus-greisler/
gasztronómia

állapot:
kategória: Papírrégiség, Aprónyomtatvány > Képeslap > Magyarország >
kiadó:
cikkszám / ISBN: 0040357

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár