kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

VW - VOLKSWAGEN Karmann Ghia 1967

  • leírás
  • további adatok

24×18 cm.

Mimosa Kiel fotópapíron.

Egy hosszirányú meghajlással.

 

- - -

A Bogár alapjaira épített Karmann Ghia egy válságos időszakban rázta fel a német autógyártást. Nem erejével, sokkal inkább stílusos kinézetével hódított. A második világháború 1945 májusában véget ért Európában. Az évekig tartó harc és pusztítás kimerítette az országok gazdaságait, a veszteségek hatalmasak voltak. Az alacsony életszínvonal és a munkanélküliség általános probléma volt, a vesztes feleket komoly kártérítési kötelezettségek is sújtották. Németország próbált kimászni a gödörből, amiben a Volkswagen autógyártási tevékenysége nagyban hozzájárult. Nem kellett sok felmérést csinálniuk, hogy rájöjjenek, ilyen válságos helyzetben valószínűleg az olcsó, tömeggyártott járművekre lesz igény.

Megindult a Bogár gyártása 1945 nyarán, egy évvel később már magánszemélyek is vásárolhatták. A gazdaság szépen lassan kezdett talpra állni, így az 1950-es évek elejére már valami izgalmasabbon is elkezdhettek gondolkozni. A VW természetesen szerette volna minimalizálni a költségeket, egy teljesen új, nulláról indult projekt fejlesztése túl nagy falat lett volna, így maradtak inkább a Bogár alapjainál. Felvették a kapcsolatot a Karmann karosszériaépítő műhellyel, ők pedig telefonáltak egyet Torinóba, ahol az akkoriban már híres Ghia manufaktúra üzemelt. A két cég közreműködésével született meg a Volkswagen Karmann Ghia híres kasztnija. A Bogár padlólemezét 300 mm-rel kiszélesítették, az elemeket kézzel domborították és tompahegesztést alkalmaztak. Az aprólékos, de minőségi munka megnövelte a gyártási költségeket, de sikerült büdzsén belül tartani.

A Volkswagen vezetősége elégedett volt a végeredménnyel, 1955 augusztusában megkezdődött a gyártás Osnabrückben. A Karmann Ghia felülmúlta a márka elvárásait, már az első évben több mint 10 000 példányt adtak el belőle. Kinézete ellenére nem egy kimondott sportautó, sokkal inkább egy stílusos 2+2 személyes kupé volt. Motorikusan megörökölte a Beetle-ben is szolgáló boxermotorokat. Az alapverzióban 1192 köbcentis egység 34 lóerőt tudott, később növelték a köbcentit 1,3 literre (50 Le), a csúcsot végül az 1,6-os erőforrás jelentette 61 lóerővel. A szerény teljesítmény ellenére vitték, mint a cukrot, rövid idő alatt megduplázódott a termelés, ebből az autóból importáltak a legtöbbet az Egyesült Államokba. Forrás: (https://alapjarat.hu/tech/a-bogarbol-lett-szepseg-vw-karmann-ghia)

 


autó motor közlekedés népautó oldtimer veteran veterán tuning alkatrész

állapot:
kategória: Fotó >
kategória: Könyv > Technika > Közlekedés >
kategória: Könyv > Technika > Autó >
kiadó:
cikkszám / ISBN: 0040356
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár