kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Parragi György : Veszélyben a Dunántúl

2 500 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Korunk szava népkönyvtára 20. szám

 

A Korunk Szava népkönyvtára (Bp., 1937-1938), a Korunk Szava folyóirat (1931-1939) keresztény hitvédő, ökumenikus szellemű, időszerű, 8-16 lapos antifasiszta fölvilágosító füzetsorozata. Szerk. Katona Jenő.
A sorozatot a Rákosi- és a Kádár-rendszer indexre tette.

 

Magát a folyóiratot a Széchényi György körül csoportosult fiatal katolikus írók és újságírók indították, akik a katolikus egyház által képviselt konzervativizmustól éppen úgy elhatárolták magukat, mint a Horthy-rendszert támogató jobboldali radikalizmustól.
Indulásának éve szimbolikus, 1931-ben a XI. Piusz pápa által kiadott Quadragesimo anno kezdetű enciklikája után indult a folyóirat, részben az által ihletve. Demokratikus szellemben foglalkoztak koruk társadalmi és kulturális kérdéseivel, lapjuknak kritikai rovata is volt. Hitler hatalomra jutása után erősödött a lap antifasizmusa.

 

Parragi György 1938-ban Budapestre költözött. A háború alatt a Magyar Nemzet főmunkatársa és a Mai Nap újságírója volt, de írt a Független Magyarországba is. Publicisztikai cikkeiben elkeseredetten küzdött a német befolyás és a nyilas mozgalmak ellen. 1944. március 14-én a Gestapo letartóztatta, majd március 25-én a mauthauseni koncentrációs táborba szállították, ahonnét 14 hónapi raboskodás után, 1945. május 5-én szabadulhatott.
állapot:
kategória: Könyv > Újság, Folyóirat >
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Vallás >
kiadó: Korunk Szava, [1937]. [Budapest]
cikkszám / ISBN: 0045059
kötés: fűzve
oldalszám: 8
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár