kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Száraz Miklós György - Tóth Zoltán : Várak - Emléklapok a régi Magyarországról

  • leírás
  • további adatok
Sok váras könyv jelent meg az elmúlt évszázadban, de csak az utóbbi egy-két évtizedben is. Legtöbbjük látványos, gyönyörű kötet, teli régi litográfiákkal, festményekkel, metszetekkel, újabbnál újabb fényképekkel, légi felvételekkel. Hogy mégis úgy éreztük, meg kell csináljuk a mi könyvünket is, annak oka egyszerű - ilyen könyv eddig nem jelent meg. Eddig még senki nem használta a rendelkezésünkre álló leghatalmasabb anyagot, a régi fotográfiák valóságos garmadáját - a képeslapokat.

Könyvünk képei majdnem kivétel nélkül régi képeslapok, mégpedig az 1898 és 1918 között eltelt két évtizedben készült képes levelezőlapok. Ebben a könyvben 61 magyar várat mutatunk be. Az a vár került bele, amelyikről jó képet találtunk.
Nemigen törődtünk a válogatásnál azzal, hogy a vár a mai Magyarországon, Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján, a Délvidéken vagy Burgenlandban van-e. A sok-sok ezer képből kiválogattuk azokat, amelyek a legjobban megragadtak.
Amikor az első selejtezéssel készen voltunk, csak akkor kaptuk fel a fejünket, és gondolkodtunk el, hogy vajon lehet-e olyan magyar váras könyvet csinálni, amelyikben nincs benne Buda, Eger, Szigetvár. Amelyikben esetleg egyetlen vár sincs a mai Magyarország területéről.
Azt gondoltuk, nem lehet. Kezdődött a finomítgatás: ezt igen, bár nem olyan szép, de fontos, viszont akkor kimarad valamelyik, amelyik nem fontos, de gyönyörű. Így ment ez. A válogatás - nem is lehet másként - szubjektív.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Fotográfia > Albumok >
kategória: Könyv > Művészet > Építészet >
kategória: Papírrégiség, Aprónyomtatvány > Képeslap > Képeslap szakirodalom >
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kiadó: M-érték, 2003
cikkszám / ISBN: 9789639579781
kötés: kötve/papír (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 285
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár