kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Hamann, Johann Georg : Válogatott filozófiai írásai

  • leírás
  • további adatok
Vál., ford., jegyz.: Rathmann János.

"Amikor Johann Georg Hamann (1730-1788) válogatott filozófiai írásainak kötetét útjára engedi a fordító, előre szeretne bocsátani néhány megjegyzést. Mindenekelőtt el kell mondania, hogy a művelt köztudatban Hamannról mindmáig megmaradt „Észak mágusa" titokzatos képet igyekezett reális megvilágításba helyezni, éppen a szerző legismertebb írásainak - reményei szerint - hű átültetésével. Másfelől azok számára adni forrást és eszközt, akikben Hamann már mint nyelvtudós és nyelvfilozófus él, de nehezen szánták rá magukat, hogy a szövegek fel-feltornyosuló kásahegyein átrágva magukat megleljék életművének igazgyöngyeit.

Jelen sorok íróját a nemzetközi Hamann-társaság vezetői még a 90-es évek elején inspirálták arra, hogy - egy időben norvég, lengyel és japán fordítótársaival - rászánja magát és megkísérelje e talányos szerző írásainak magyarra fordítását. A stiláris eszközöket és a nyelveket sűrűn váltó Hamann mitologikus-biblikus köntösben megjelenő, számos helyen lutheri németséget vagy tájnyelvi fordulatokat használó, sokszor bizarr szövegeiből több mint 200 év távlatából is átsugárzik a gondolati erő újszerűsége.
Ez a könyv értéke, ezért érdemes elolvasni. A források megadásáról, a készített és felhasznált jegyzetekről, Hamann rövid életrajzi bemutatásáról és az itt szereplő művek bevezető értelmezéséről az Utószó fog gondoskodni." - A fordító.
állapot:
kategória: Könyv > Filozófia >
kiadó: Jelenkor, 2003. Pécs,
cikkszám / ISBN: 9789636763374
kötés: kötve/papír (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 300
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár