kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Futó János : Túrajavaslatok

  • leírás
  • további adatok
A természet élménye a Balaton mellékén és a Bakonyban
"… ​kirándulásunkat kisgyermekes családoknak is ajánljuk, mivel az asztalokkal, padokkal és tűzrakó helyekkel ellátott erdei pihenő melletti tágas réten bőven jut hely játszásra, mozgásra. A közeli Koloska-forrás keresztvize sekély, kristálytiszta mesterséges tavacskában gyűlik össze, majd az erdőszéli Koloska-patakban csobogva szalad a Balaton felé.
A forrás fölötti tisztástúloldalán a völgyoldalban bal kéz felé folytatódik a természeti értékeket bemutató tanösvény. A lépcsőkkel ellátott, szerpentinező gyalogúton 10 perc alatt kapaszkodunk fel a Koloska-sziklákhoz. Tetejükről elragadó panoráma tárul elénk.
A 200 millió éves dolomitból álló szirtek függőlegesen szakadnak a szédítő mélységbe. Az aprózódásra igencsak hajlamos kőzetből a csapadékvizek eróziója és a téli fagyok szinte a szemünk láttára formálnak egyre jobban elkülönülő kőtornyokat. Oldalukon sziklai termények virágoznak.
A kilátóponttól továbbvezető tanösvény alacsony növésű karsztbokorerdővel borított fennsíkon visz bennünket észak felé. Az apró tisztásokon őszi csillagvirág, kis apollólepke és színpompás tűzlepkék kerülnek elénk. Néhány száz méter után a völgytalpra leereszkedve visszafelé indulunk…"
állapot:
kategória: Könyv > Földrajz > Útikönyv, Turistatérkép >
kategória: Könyv > Természettudomány >
kiadó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park, 2013
cikkszám / ISBN: 0051138
kötés: fűzve
oldalszám: 176
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár