kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Tóth Csaba (Főszerk.) : Tündérkert ezüstje - Tallérgyűjtemény a Magyar Nemzeti Bankban

  • leírás
  • további adatok
Hiánypótló kötetet adott ki a jegybank Tündérkert ezüstje – Erdélyi tallérgyűjtemény a Magyar Nemzeti Bankban címmel.
A 240 oldalas gazdagon illusztrált könyv az Értéktár program keretében 2015-ben megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény teljes katalógusa, amely tartalmazza mind a 220 darab érme és érem - tallér, féltallér, negyedtallér és emlékérem - részletes leírását és méretazonos fényképét.

Az MNB Értéktár program keretében az elmúlt években számos egyedi műtárgy (festmény, dagerrotípia, bútor) és műtárgycsoport került megvásárlásra, amelyek közül értékében és jelentőségében egyaránt kiemelkedik a 2015-ben Törő István műgyűjtő-galériatulajdonostól megvásárolt 16–17. századi erdélyi tallérgyűjtemény, amely voltaképpen három generáció – nagyapa, apa és fia – évtizedeken át folytatott gyűjtőmunkájának az eredménye. Az eredetileg 216 darab ezüstpénzt tartalmazó kollekció – a korábbi tulajdonos későbbi nagyvonalú ajándéka révén – immáron 220 pénzérmét számlál.

A gyűjteményt az MNB a vásárlást követően a Magyar Nemzeti Múzeumba helyezte ötéves letétbe, így segítve elő annak tudományos feldolgozását. Ez részben már meg is történt, hiszen 2016 nyarán Tündérkert ezüstje címen kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében, méltó módon mutatva be első alkalommal a nagyközönségnek a kincset. A kiállításhoz reprezentatív katalógus is készült. A kedvező fogadtatás láttán vált nyilvánvalóvá, hogy ennek a gyűjteménynek a bemutatását nem szabad csupán a fővárosra korlátozni. Így indult országjáró útjára 2017 tavaszán Fejedelmi kincsek címen az a vándorkiállítás, amelyben a talléranyag kiegészült a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből származó erdélyi aranypénzekkel és korabeli verőszerszámokkal, tovább színesítve a tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum erdélyi fejedelmi fegyvereivel. Az első helyszínen, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Dísztermében április 6-án nyílt meg a kiállítás, amely június 30-ig tart nyitva. Ezt a tervek szerint még öt helyszín fogja követni, Nyíregyháza, Szombathely, Szeged, Pécs és Eger.

A kiállításokkal párhuzamosan tovább folyt a minden részletre kiterjedő tudományos feldolgozás a Magyar Nemzeti Múzeumban, s ennek eredménye a mostani kötet. A 240 oldalas színes könyv tehát az Értéktár program keretében 2015-ben megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény teljes katalógusa, amely tartalmazza mind a 220 darab érme és érem (tallér, féltallér, negyedtallér és emlékérem) részletes leírását és méretazonos fényképét.

A könyv azonban sokkal több, mint egy egyszerű gyűjteményi katalógus, szakavatott kutatók – régészek, történészek, művészettörténészek és numizmatikusok – írtak hozzá olyan tanulmányokat, amelyek felölelik az Erdélyi Fejedelemség pénzverése másfél évszázados történetének szinte minden aspektusát. Olvashatunk benne a fejedelemség bányászatáról, a korabeli pénzforgalomról és pénzértékviszonyokról, végigkövethetjük a fejedelmek uralkodói címeinek változásait a kezdetektől a fejedelemség végnapjaiig. Részletes tanulmányokból ismerhetjük meg a pénzek éremképi elemeinek a hátterét: a változatos portréábrázolásokat, a heraldikai elemeket, vagyis a címereket, és azt is, miként adta vissza a vésnök a fejedelmi jelképek és fegyverek (páncél, buzogány és szablya) ábrázolását magukon a pénzeken. Végül, de nem utolsósorban megismerkedhetünk azzal a Magyar Nemzeti Bank által őrzött verőszerszám-gyűjteménnyel, amely eredeti 17. századi erdélyi verőtöveket is őriz.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Művelődéstörténet > Numizmatika >
kategória: Könyv > Filatélia, numizmatika >
kiadó: Magyar Nemzeti Bank, 2017
cikkszám / ISBN: 9786155318122
kötés: kötve/papír (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 239
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár