kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Gáspár Zsuzsa (szerk.) : Szecessziós üvegek - Az Iparművészeti Múzeum kiállítása

1 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
A gyűjtemény kb. 260 tárgyból áll, a kiállításon ezek közül 206 db. szerepel. Keletkezési idejük az 1890-es évektől az 1920-as évekig terjedő időszakra esik.
A gyűjtemény megalapítása már a századforduló idején megkezdődött. Radisics Jenőnek, az Iparművészeti Múzeum igazgatójának vásárlásai (1898 - Tiffany-díszüvegek, 1900-as Párizsi Világkiállítás - különböző használati- és dísztárgyak) vetették meg a gyűjtemény alapját, ehhez csatlakozott Fettick Ottónak 1952-ben hagyatékként a múzeumba került - ugyancsak egykorú vásárlásokból származó - gyűjteménye. A Fettickgyűjtemény főleg a francia üvegművészet legjelentősebb alkotói ill. gyárai (Gallé, Lalique, a Daum-fivérek, a Pantin-gyár) és Tiffany munkáit tartalmazta.
Az anyag túlnyomó része kisebb vagy nagyobb szériákban előállított díszüveg és műhelymunka, ezt néhány asztali és egyéb használati üvegtárgy, valamint üvegablak egészíti ki.
Gyűjteményünk a világ nagy iparművészeti múzeumaival összehasonlítva nem mennyiségében, hanem szerencsés összeállításában figyelemreméltó, mivel - mint már említettük - tartalmazza a korszak legjelentősebb tervezőinek munkáit.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Iparművészet >
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kiadó: Népművelési Propaganda Iroda, 1980. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0049010
kötés: fűzve
oldalszám: 79
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár