kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Matthioli, Petri Andreae : senensis, medici compendium (Facsimile kiadás, magyar nyelvű kísérőfüzettel)

  • leírás
  • további adatok
Petrus Andreas Matthiolus sienai orvos kivonata mindenféle növényekről, azoknak képeivel együtt, melyekről Discoridéshez kiadott kommentárjában írt, azoknak a tudósoknak javára és hasznára, akik a növénygyűjtésben és - felfedezésben fáradoznak.
Ehhez járul a végén egy mű, amely a Veronától a növényekkel sűrűn telenőtt Baldushegyhez vezető útról szól, s ezen tudósok számára felettébb hasznos. Szerzője Franciscus Calceolarius veronai gyógyszerész.
Hogy mindezek mekkora haszonnal járnak majd a tudós utókor számára, ennek a munkának az elején kiadott levelekből is könnyen kitűnik.

Petrus Andreas Matthiolus Orvos, botanikus - 1500-ban született Sienában. Orvosi tanulmányait Padovában végezte, ott szerzett doktorátust. Tanulmányai befejeztével hosszú ideig Siennában praktizált.
Kiváló képességeit bizonyítja, hogy császári orvos és tanácsadó lett. Két évtizeden keresztül Ferdinánd osztrák főherceg fejedelemnek volt a háziorvosa. Élete vége felé Trentóban telepedett le - ott is hunyt el pestisben, 1577-ben. Tudományos munkássága kiemelkedő. Számtalan orvosi tanulmánya, tudományos műve jelent meg, de máig is legjelentősebb és legmaradandóbb munkája a Compendiuma, amely közel 1000 gyógynövény ismertetését, felhasználását tartalmazza. Műve népszerűségét jelzi, hogy több nyelvre lefordították. Megjelent Franciaországban, Csehországban és Németországban. Itáliában, hazájában több kiadást ért meg. A későbbi korok több évszázadon keresztül merítettek belőle. Ma is a természetgyógyászok egyik alapművének számít.

Aranyozott egészbőr kötésben, díszes fémcsatokkal, aranyozott, kiadói kartontokban, magyar nyelvű kísérőfüzettel, a kísérőfüzetben található további nyelvek: magyar, olasz, görög, német, francia, spanyol.
A tábla- és gerincvéset Borbély Károly vésnök munkája.
A kapcsok előállítása Slezák László szerszámkészítő érdeme.
állapot:
kategória: Bibliofilia >
kategória: Könyv > Orvosi >
kategória: Könyv > Orvosi > Természetgyógyászat >
kiadó: Szurok János, 1992. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0053530
kötés: fűzve
oldalszám: 921, [29], 59 p.
könyv nyelve: latin

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár