kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Dr. Éhik Gyula : Prémek és prémes állatok

  • leírás
  • további adatok

(Szent István könyvek)

Fűzve, a hátsó előzéklap fele hiányzik. Az egyik fejléc feliraton aprócska fekete golyóstollas "díszítés" (fotózva).

.   .   .

"Amidőn a Szent István-Társulat részéről azt a megtisztelő megbízást kaptam, hogy a «Szent István Könyvek» című sorozata részére népszerű állattani tárgyú könyvecskét írjak, arra a gondolatra jutottam, hogy a prémekről és a prémes állatokról fogok írni. Hasonló tartalmú könyvünk úgy sincs a magyar irodalomban.

Azt hiszem, nem végeztem meddő munkát akkor, amikor a prémkereskedelemben használatos, többnyire idegennyelvű szakkifejezéseket iparkodtam közérthetőkké tenni. Ennek a zoológus, tanár, tanítvány, szűcs és vásárlóközönség egyaránt hasznát látja. Irásközben minden hozzáférhető forrásmunkát, a hazai és a külföldi szaklapokban szétszórt legújabb adatokat is felhasználtam. A használt irodalom legfontosabbjait a könyv végén az olvasó megtalálja.

A tudományos rendszert csak annyiban követtem, hogy az egyes prémes állatokat emlősrendenkint csoportosítva tárgyalom. Az emlősrendek azonban már nem rendszertani, hanem prémkereskedelmi fontosságuk sorrendjében következnek. Felvettem könyvembe minden olyan prémet, amely a magyar vámtarifában és a magyar szaklapokban szerepel. Ez a magyarázata annak, hogy néha, ma már nem jelentős prémről is szólok; a könyvet azonban a magyar viszonyokhoz akartam szabni.

A könyv előre megszabott terjedelme már eleve lehetetlenné tette, hogy minden egyes állatról kimerítően szólhassak. Feladatom tehát nem lehetett más, mint közérthető formában általános tájékozódást nyujtani. Boldog leszek, ha célomat bármily kis mértékben is sikerült elérnem."

állapot:
kategória: Könyv > Vadászat >
kategória: Könyv > Természettudomány > Biológia, Kémia > Zoológia >
kategória: Könyv > Művészet > Iparművészet >
kiadó: Bp., 1931. Szent István Társulat.
cikkszám / ISBN: 0045570
kötés: fűzve
oldalszám: 152, [2] p.
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár