kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Nagy András (szerk.) : Négy festőművész - Király Lajos, Roder Judit, Károly Ernő, Kellermann Emil

  • leírás
  • további adatok
A kiállítás négy – a holokauszt idején áldozattá lett –, a nagyközönség számára ismeretlen zsidó származású pécsi képzőművész megmaradt al­ko­­tásait mutatja be kamarakiállítás kere­té­ben. A tárlaton a közönség Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit festményeit és grafikáit ismerheti meg. A most látható anyag az 1946-ban, ugyanezen művészek alkotásaiból rendezett emlékkiállítás részbeni rekons­truk­ciója. A 68 évvel ezelőtti tárlat kezdeményezője Martyn Ferenc volt, aki mindegyikükkel szemé­lyes – baráti, illetve tanítványi – kapcsolatot ápolt.

A műtárgyakat sokirányú kutatómunka – és szerencsés véletlenek – révén sikerült meg­menteni a feledéstől. A művészek közül Király Lajos és Roder Judit baráti kapcsolatban állt egymással. Ennek egyedülálló emléke az a két alkotás, melyeken mindkét művész ugyan­azt a modellt örökíti meg egyidejűleg – mint­egy a holokauszt pécsi tekintetévé vált, vala­mikori közös pillantásuk dokumentuma­ként. Roder Judit számos pécsi polgárt, roko­no­kat, bará­to­kat és ismerősöket megjelenítő szénrajzainak – melyek nemrég bukkantak elő a Pécsi Zsidó Hitközség levéltárából – sem elsősorban képzőművészeti jelentősége, hanem különleges dokumentumértéke miatt fontos történeti emléke az eltűnt pécsi és zsidó közösségnek. Ezek a portrérajzok tablószerűen, sűrűn egymás mellé rakva láthatók a kiállítás központi részén, a tárlat „emlékfalaként”.

Király Lajos és Roder Judit tragikusan töredékes életműve a művészi kiteljesedés lehetőségét ábrázolja – mindketten fiatalon, 23 évesen vesztették életüket –, Károly Ernő néhány festménye egy kismester művészetéről árulkodik.

Kellermann Emil életműve azonban túllép a tragikus életrajzi, történelmi-szociológiai esemény pusztán közvetett képzőművészeti illusztrálásán. A művész a két háború közti időszakban a rangos Tamás Galériában állított ki, amely annak a korszaknak egyik mérvadó kulturális intézménye volt, a háború után azonban Kellermann munkássága teljesen feledésbe merült. Életművének a Janus Pannonius Múzeumban őrzött darabjaival egy eddig felfedezetlen, a magyar szürrealizmus és groteszk expresszionizmus egyik izgalmas, méltatlanul árnyékban maradt alkotóját ismerheti meg a közönség. A képek bemutatása igazi szenzáció, s egyszerre illeszthető a holokauszt és a magyar művészet történetébe.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet >
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kategória: Könyv > Vallás > Judaika >
kiadó: Janus Pannonius Múzeum-Pécsi Zsidó Hitközség, (2014)
cikkszám / ISBN: 0052624
kötés: kötve/papír
oldalszám: 101
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár