kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kőnig Frigyes - Funták Gyula : Művészeti anatómia és geometria

2 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2003-ban új tanszék jött létre, Művészeti Anatómia, Geometria és Rajz Tanszék néven. A kor igényei tették szükségessé az addig külön tanszékekként működő Művészeti Anatómia és Geometria tanszékek összevonását. A lépést indokolta továbbá a Magyar Képzőművészeti Egyetem alapvető vállalása, a tradicionális képzőművészeti metodika szerinti oktatás, amely nem nélkülözheti az említett rajzi ismeretek elsajátításának fejlesztését. Tanszékünkön mostanáig Barcsay Jenő kiváló, Művészeti Anatómia című művét használjuk tankönyvként. A könyv mérete, jellege és szerkezete miatt azonban nehezen használható a foglalkozásokon. Az oktatás során bebizonyosodott, hogy a rajzi feladatok megoldásához segítséget nyújtó jegyzetek, rajzok és ábrák megkönnyítik az adott probléma megértését. Mivel a táblára felrajzolt vázlatok sorsa hamar megpecsételődik, az ábrák fénymásolással sokszorosított példányait használtuk fel az órákon. Úgy ítéltük meg, hogy a lapok rendszerbe foglalásával és kiegészítésével összeállítható egy segédkönyv, amelynek létrejöttét az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt hallgatói létszám is indokolttá tette, hiszen ma jóval kevesebb idő áll rendelkezésre a diákokkal folytatott személyes kommunikációra, korrektúrára, mint korábban.
A kortárs művésznek is rendelkeznie kell bizonyos anatómiai és geometriai műveltséggel ahhoz, hogy biztonsággal eligazodhasson a művészet és a kultúrtörténet tárgyai között. A művészi rajznak egyik megoldandó feladata a körülhatárolt képsíkon a tér ábrázolása. A rajzolónak két dimenzióvá kell absztrahálni a több dimenziót, ezért mind a képsík, mind a tér törvényeivel s azok kölcsönhatásaival is tisztában kell lennie. Ezen ismeretek megszerzéséhez kíván segítséget nyújtani kiadványunk, amelynek első részében a figuratív ábrázolás alapjait jelentő művészeti anatómia tárgyú rajzokat találhatjuk. Bizonyos, összetettebb térbeli helyzetek feldolgozásához részletrajzok, kinagyított részletek nyújtanak segítséget. A kiadvány második fele a térábrázolással foglalkozó lapokat tartalmazza, amelyeken a geometriai alapismeretek oly módon kerülnek bemutatásra, hogy hidat képeznek az ábrázoló, szerkesztő geometria és a szabadkézi rajzolás között.
Munkánkkal arra is szerettünk volna rávilágítani, hogy a formák megértéséhez, azok elemzéséhez, szerkezeti összefüggéseik tisztázására van szükség. Bízunk abban, hogy a kiadvány segítséget nyújt a szükséges ismeretek könnyebb elsajátításához.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet >
kiadó: Semmelweis, 2005
cikkszám / ISBN: 9789639214941
kötés: fűzve
oldalszám: 112
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár