kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Zahorecz József : Mártásból ennyi elég!

  • leírás
  • további adatok
Előszó helyett, egy vallomással kezdem. Soha eszembe sem jutott volna, hogy én a mártásokról valamit is írjak, ha erre, néhai, kedves barátom, Lontai Egon, rá nem beszél.
Egy alkalommal összejöttünk az egyik, sokcsillagos, pesti szálloda éttermi igazgatójának a szobájában. Többen voltunk. Rajtam kívül mindenki érdekelve volt a helyi és az általános, konyhai problémákban. Az étlapok egyhangúságáról folyt a szó. Nagyon rövid az étlap-forduló. Ekkor bátorkodtam közbeszólni..
- "Miért probléma ez? Több mártást kell főzni a konyhákon! Ha az egyszerű, vajas, fehér rántást vízzel engeditek föl, akkor fehér mártás lesz belőle, ha tejjel, akkor besamel, ha húslevessel, akkor veluté. Ha a sült szelethez fehér mártást adtok, akkor ez lesz a neve az étlapon, ha besamelt, akkor az, ha velutét, akkor meg amaz. Nincs ebben hamisság - az íze is változik! Vagy ha a vajmajonézeknél a finom-füvek ecetes főzetéből csak a szűrt levet adjátok a tojássárgákhoz és utána - meleg vízfürdőben - a vajat, akkor hollandi mártás lesz belőle. De ha nemcsak a levet, hanem az apróra vágott finom füveket is, akkor már béárni mártás készül. Én igazán nem értem, hogy miért nem főztök mártásokat?.
Talán itt alakult át a hétköznapi, hivatalos kapcsolatunk barátsággá. Nem tudtam úgy találkozni vele, hogy rá ne beszélt volna egy mártásos receptkönyv megírására..
Sajnos nem élte meg a könyv megjelenését.
A címlap hiányzik.
állapot:
kategória: Könyv > Gasztronómia >
kiadó: Novorg - Kerszi Munkaszervező Leányvállalat, 1989
cikkszám / ISBN: 0044598
kötés: fűzve
oldalszám: 291
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár