kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Cholnoky László : Kísértetek - Regény

3 200 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: A toll mesterei.

Cholnoky László (1879-1929) a századelő magyar elbeszélő irodalmának egyik "ködlovagja", akinek az írói jelentőségét mostanában kezdi felismerni utókora, a narkománia, közelebbről az alkoholizmus állapotainak döbbenetes erejű ábrázolója elbeszéléseiben és kisregényeiben.
Első regénye, a Piroska 1919-ben jelenik meg. Még tíz éve van hátra, ezalatt írja összesen négy regényét: a Piroska után a Régi ismerőst, majd a Kísérteteket és végül a Tamást. Ezek nem hasonlítanak semmiféle más magyar regényhez, különös ötvözetei a szeszélyes emlékezésnek, az alkoholkábulatban gomolygó látomásoknak, a filozófiai töprengéseknek és vitáknak, a lélektani esszéknek. A kitűnően szerkesztett novellákkal szemben ezek a regényfélék csaknem formátlanok, de nagyon szép stílusúak, szemléletesek, összevisszaságukban is izgalmasan érdekesek, mert alakjaik igaz típusai az élet peremén, az önpusztítás kísértései közt élőknek.
Néhány héttel végső regénye megjelenése után egy éjszaka a Margit hídról a Dunába vetette magát. Holttestét napokkal később dobta ki a víz.
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kiadó: Grill, 1926. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0054607
kötés: kötve/egészvászon
oldalszám: 285
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár