kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Järventaus, Arvi : Kereszt és varázsdob

1 800 Ft
  • leírás
  • további adatok
Fordította Kodolányi János.

E regényében Arvi Järventaus egy évszázadokkal ezelőtt élt lappföldi prédikátor különös, emberi gyengékben és isteni rajongásban egyként bővelkedő életét írta meg. Olaus Sirma maga is lapp származású, úgy érzi, Isten reá bízta lapp testvéreinek megtérítését. Munkáját messze Északon kétség és lelkesedés közepette végzi. Kemény, rettenthetetlen egyéniség, egyetlen lépést sem hátrál a pogánysággal vívott küzdelemben. Vele szemben az utolsó pogány táltos, egy lapp Koppány: Paulus-Juoni méltó ellenfele a papnak.

Két világ csap össze ebben a regényben: az ősi mítoszok világa s a modern keresztyén emberé. Élet-halál harc ez. S a hősök élete, környezete, Lappföld derengő égboltja, zuhogó folyók, csilingelő szánok, vonuló rénszarvas-csordák, lobogó északi fény, süvöltő hóvihar, szénaillatú nyár változatos képei nyűgözik le az olvasót. Néplélektani szempontból is értékes mű: belevilágít a sámánok életébe és szerepébe. És néprajzi szempontból sem utolsó: leírja a hegyvidéki lappok életét, azzal a közvetlenséggel, ahogy csak a népével együtt élő, annak minden gondját-baját, erényét és bűnét ismerő és megbocsájtó, tárgyilagos megfigyelő írhatja le. Számunkra különösen sokat mond ez a könyv. Olyan kultúráról szól, amely rokon volt a miénkkel, de amely nálunk már réges-régen meghalt.

Arvi Järventaus (1883-1939), finn regényíró, költő, pap. Teológiát tanult és 1908-ban szentelték fel pappá, majd a Hallei egyetemen folytatott tanulmányokat. 1910-1916 között a lappföldi Enontekiö káplánja, 1918-1923-ban Sodankylä lelkésze. Később Tuusula kápláni tisztét töltötte be, majd hittanító volt Kerava városában. Többször járt Magyarországon, kinevezték a Debreceni Egyetem díszdoktorává is.
Jó barátságot ápolt Kodolányi János magyar íróval.
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kategória: Könyv > Néprajz >
kategória: Könyv > Vallás >
kiadó: Turul, 1943. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0049986
kötés: kötve/félvászon
oldalszám: 244
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár