kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kemenesy Ernő (1891-1985) mezőgazdász, agrármérnök, egyetemi tanár fényképalbuma, 1944.

25 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
268 db. eredeti, különböző méretű, beragasztott fénykép.
Ezüst-zselatin, 1944., albumméret: 20 x 27 cm.

Az albumot Kemenesy Ernő gyermekei születésnapi ajándéknak szánták. A képekkel édesapjuk addigi munkásságát próbálják összefoglalni, különösen az egri főkáptalan valamint a sőregpusztai birtokon eltöltött időszakból válogatva.
A közel 300 felvétel betekintést nyújt a birtokokon található növénytermesztési illetve állattenyésztési ágazatok korabeli megjelenési formáiba, a birtokgazdálkodás mindennapi vagy éppen ünnepi pillanataiba.
A képeken a vadászat, a szőlészet, juhászat vagy éppen a disznóvágás jeleneteivel is találkozhatunk sok egyéb gazdálkodási forma mellett.

Zsinórral átfűzött egészvászon kötésben, az első kötéstáblára ragasztva falemezből kivágott, népies figura.


(Kemenesy Ernő, 1940-ig Kemptner, (1891-1985), mezőgazdász, agrármérnök, egyetemi tanár.
Édesapja gróf Zichy Ágoston gazdatisztje volt. Középiskoláit Szekszárdon és Budapesten végezte. 1910-ben Budapesten érettségizett. Tanulmányait a debreceni Gazdasági Akadémián folytatta. Harmadéves korában "A talajművelés szerepe a szárazság elleni küzdelemben" című tudományos dolgozatával elnyerte az Akadémia Kodolányi Alapítványának szakirodalmi pályázatát. A diploma megszerzése után katonai szolgálatra vonult be, harcolt az I. világháborúban, 1917-ben mint hadirokkantat az ozorai kincstári gazdaságba helyezték. 1921-től a felsőiregi uradalom intézője lett. 1927-ben elvállalta az egri főkáptalan közel tizenhatezer hektáros szentmargitai birtokának irányítását. 1930-ban került Éber Antal sőregi birtokára, ahol az 1945. évi földosztásig volt a gazdaság jószágfelügyelője.

Munkássága a földműveléstan, a talajerő-gazdálkodás rendszerének kutatása terén volt elsősorban jelentős. 1957-ben a Halle-Wittenbergi Luther Márton Egyetem "honoris causa", majd a keszthelyi Agrártudományi Egyetem "doktor honoris causa" címet adományozott részére. 1952-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1953-ban megkapta a Munka Érdemérem arany fokozatát. 1954-ben és 1980-ban pedig a földművelés tudományban elért eredményeiért a Népköztársaság Elnöki Tanácsa a Munka Vörös Zászló Érdemrenddel jutalmazta.)
állapot:
kategória: Fotó > Életkép >
kategória: Könyv > Művészet > Fotográfia > Albumok >
kategória: Könyv > Természettudomány > Mezőgazdaság >
kategória: Könyv > Vadászat >
kiadó:
cikkszám / ISBN: 0046297
kötés: egyéb (lásd a leírásban)
oldalszám: [50]
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár