kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kassák képarchitektúra kiállítása - Budapest 1967

  • leírás
  • további adatok
A második világháborút követő rövid demokratikus időszakban Kassák aktív közéleti szerepet vállalt: alelnöke volt a Vallás- és Közoktatási Minisztérium tanácsadó szervezetének, a Magyar Művészeti Tanácsnak, és szerkesztette annak lapját, az Alkotást (1947–48). A folyóirat a szélesen értelmezett hazai és az európai progressziót képviselte. Ugyancsak ezekben az években szerkesztette a Kortársat, amely a Szociáldemokrata Párthoz kötődő irodalmi és társadalmi orgánum volt. Kassák 1947-ben e párt országgyűlési képviselője lett.
Az antidemokratikus fordulatot követően megszűntek lapjai, Kassákot pedig mind a közéleti, mind a szellemi életből kiszorították. Ekkor ért véget az a kiemelt szerep, amelyet Kassák a társadalmi és művészeti élet aktív formálójaként több évtizeden át betöltött. Békásmegyeri háza a száműzetés és magány színterévé változott. Hatalmi elfogadottsága csak 1956 után módosult, íróként elfogadták, képzőművészként azonban továbbra sem jelenhetett meg egészen eddig a kiállításig.

Kassák a képarchitektúráival végérvényesen elutasította a "régi világ" esztétikai kifejezésének képi eszköztárát. Az alkotás intellektuális folyamata új viszonyt teremtett a valósággal, a természet érzéki visszaadása helyett a valósággal egyenértékű materiális "kép-tárgy" megformálására törekedett. A műalkotás szellemi és etikai tartalma modellként mutatta fel a modern világ értékrendjét. Kassák akárcsak Piet Mondrian vagy Malevics, az emberi élet univerzális dimenzióiban gondolkodott, a modern kor kozmikus viszonylatait a képi formálás törvényein keresztül fogalmazta meg. Képarchitektúrái - a síkalakítás keretein belül - egy új világrend építésének vizuális modelljei. Az építőkockaként illeszkedő geometrikus idomok, az egyensúlyi helyzetbe rendeződő színes elemek, az egymásra csúsztatott íves felületek és vonalas struktúrák dinamikus együttese egy értelmes konstrukció tiszta szellemiségét hordozzák. A konstruktivista gondolkodás racionális szemlélete és geometrikus formarendje az idők folyamán a társadalmi gyakorlat részévé vált. A modern építészet és tárgytervezés, a korszerű design művelői az avantgárd klasszikusait vallják elődeiknek.

Tűzve.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kiadó: Fényes Adolf Galéria, 1967. március 3-24
cikkszám / ISBN: 0018899
kötés: egyéb (lásd a leírásban)
oldalszám: 12 p.
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár