kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Bedő István : Kalózok a Balatonon

  • leírás
  • további adatok
2. kiadás.
Gönczi Tibor rajzaival

A ​balatoni mólókon furcsa jelenségre figyelnek fel a fiatal vitorlázók. Itt egy hajóalkatrész tűnik el, amott egy másik felszerelési tárgy: mindenütt valami nagyon fontos holmi, amire a „hajózó” népnek szüksége van. Hogy lehetséges ez?
A vitorlástársadalomnak szigorú erkölcsei vannak. Mindenkin segítenek, aki kér: de engedély nélkül elvinni valamit, főbenjáró bűnnek számít. Az eltűnések szaporodnak; végül a fiatal sportolók megszervezik a védelmet és ellentámadásba lendülnek. Mindenkit mozgósítanak és fortélyos hadicsellel indulnak el a homályos, ritka nyomokon.
…Eközben a Balatonon egy titokzatos kalózvitorlás bukkan fel. Három ismeretlen kamasz vezeti: hol itt, hol amott látják őket, a legváratlanabb időpontokban, és mire üldözőik a nyomukba érnének, már eltűntek. Temérdek izgalmas és veszélyes kalandot élnek át; viharba kerülnek, majd alighogy megmenekültek, éjjeli vitorlázások során barangolják végig a tavat. Kik ezek a kamaszok, honnan kerültek elő? Miféle vitorlás az, amelyiknek se neve, se rendszáma? Vajon ők a „tolvajok” és ha igen, miért? Főképpen pedig: miként kaparintották meg az eltűnt felszereléseket anélkül, hogy bárki és észrevette volna? Csupa kérdés, csupa rejtély.
Hanem az üldözők többen vannak és ügyesebbek. A lazaszemű háló, amelyet a titokzatos kalózhajó köré fontak, egyre sűrűsödik; a jelek és nyomok szaporodnak. és egy adott pillanatban a fiatal vitorlástársadalom legjobbjai egyetlen lendületes összefogással rajtaütnek a menekülőkön! Izgalmas, veszélyes hajsza veszi kezdetét… de végül is elfogják őket és kényszerítik, hogy kikötőbe térjenek.
és ekkor bontakozik ki ennek a keménykötésű sportolórétegnek egyéni jellemrajza: rögtönzött társadalmi sportbíróság ítélkezik a „foglyok” felett. Maguk közül választják meg az „ügyészt”, a „védőt” és a „bírót”… ám a feszült légkörű tárgyalás során egyre meglepőbb tények kerülnek napvilágra. A tettesek valójában nem bűnösök, minden egész másképp tisztázódik, mint ahogy feltételezték!
A három kamasz „lopott” ugyan, de mégsem lopott…
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom >
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kategória: Könyv > Sport >
kategória: Könyv > Ifjúsági- és gyermekirodalom >
kiadó: Sport, 1965
cikkszám / ISBN: 0047061
kötés: fűzve
oldalszám: 178
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár