kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Zakariás Erzsébet : Janovics, az erdélyi Hollywood megteremtője

3 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Román, magyar és angol nyelvű kiadvány.

Janovics Jenő (1872-1945), rendező és színész, filmszínész, forgatókönyvíró, filmrendező és producer, a Kolozsvári Magyar Nemzeti Színház igazgatója, 100 évvel ezelőtt hozta létre az első sikeres erdélyi filmet (Sárga csikó), majd 1913-1920 között igazi filmipart üzemeltetett Kolozsváron.

Janovics Jenő megviselt sorsának igazságot látszik szolgáltatni Zakariás Erzsébet kötete. A művészvilágot belülről is jól ismerő szerző, a kolozsvári színház dokumentációs tárának egyszemélyes mindenese, hatalmas levéltári anyagot dolgozott fel annak érdekében, hogy emléket állítson a kincses város, Erdély, a magyarság egyik legfontosabb színházi és filmes szakemberének.

Janovics nem csupán színészeit, de a közönséget is nevelte, a szó legnemesebb értelmében. (Ha azt mondják manapság, hogy Kolozsvárnak színházértő közönsége van, ennek gyökereit valahol Janovics munkájának mélyén kell keresgélni.) A direktor hamar felismerte a mozgókép által nyújtott lehetőségeket is: 1913-ban elhatározta, hogy filmet készít Csepreghy Ferenc A Sárga csikó című népszínművéből. A párizsi Pathé cégnek megtetszett a forgatókönyv, Kolozsvárra küldtek két kiváló operatőrt és Félix Vanyl rendezőt. Janovics tőlük leste el a szakmai fortélyokat. A filmben a kolozsvári társulat kiváló művészei szerepeltek, köztük Várkonyi Mihály. Várkonyi Victor Varconi néven osztrák, német és amerikai némafilmekben is főszerepeket kapott. Kertész Mihály rendező Michael Curtis néven vált világhírűvé, de Janovics műhelyéből indult Hollywoodba Korda Sándor is. Úttörőként a magyar színjátszásban, a vetítést színházi előadásokba is beépítette. Az első világháború után a megváltozott politikai és gazdasági viszonyok nem kedveztek a kolozsvári filmgyártásnak, Janovics 1924 után több filmet nem forgatott.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Film, Színház >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Könyv > Idegennyelvű könyvek > Angol nyelvű >
kiadó: Tracus Arte, 2014. Bucuresti,
cikkszám / ISBN: 9786066642309
kötés: kötve/papír
oldalszám: 143
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár