kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Pólya György : Indukció és analógia

  • leírás
  • további adatok
Sorozat: A Matematikai Gondolkodás Művészete II.

Tanárok, diákok s a matematika művelői egyaránt ismerik és szeretik Pólya Györgynek A gondolkodás iskolája c. könyvét, mely magyarul négy kiadásban is megjelent. Jelen kötet A gondolkodás iskolájának folytatása, s Pólya pedagógiai felfogásának tükre, ugyanakkor legteljesebb összefoglalása azoknak az eredményeknek, amelyeket Pólya a matematikai felfedezés szabályainak kutatásában elért. Matematikai ismereteink jellegzetessége, hogy úgy érezzük: valamiféle "abszolút" tudást tükröznek, érvényességükhöz nem fér kétség. Ennek az az oka, hogy szigorú logikai következtetések láncolatán keresztül "bizonyítással" jutunk el hozzájuk. A matematikai felfedezésnek általában csak ez az oldala ismert, erről szólnak a tankönyvek, az egyetemi előadások, a matematikai közlemények.
Csakhogy egyetlen felismerés sem előzmény nélkül való, legyen az matematikai felfedezés (újra felfedezés) vagy teljesen köznapi felismerés. Folyamatosan újabb és újabb tapasztalatokkal gazdagodunk, s meglevő ismereteink birtokában feltevésekkel élünk. Eredményességünk attól függ, hogy mennyire vagyunk képesek tájékozódni feltevéseink megbízhatósága felől.
Pólya azt vallja, hogy a "találgatás megtanulására" az egyik legjobb gyakorlóterep a matematika, s úgy vélem, könyvével ezt bizonyítania is sikerült.
állapot:
kategória: Könyv > Természettudomány > Matematika, Fizika, Csillagászat >
kiadó: Gondolat, 1989
cikkszám / ISBN: 0048861
kötés: kötve/egészvászon (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 237
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár