kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Mandelstamm, Valentin : Hollywood - Regény a film városáról.

  • leírás
  • további adatok
Fordította Bús Fekete László.
Sorozat: A Szinházi Élet könyvei 3.
Borítógrafika: Szigethy István

(Szigethy István (1891-1966), a Képzőművészeti Főiskolán Ferenczy Károly és Zemplényi Tivadar tanítványa volt, majd Nagybányán és Münchenben tanult. Jó barátságba került Bohacsek Edével, 1913-ban a portréját is megfestette. 1916-ban ex libris-kötete jelent meg Kolozsvárott, Karinthy Frigyes előszavával. Grotesque címmel 1922-ben rézkarcmappát adott ki, melyhez Kosztolányi Dezső írt bevezetőt. A húszas évek végétől 1932-ig Berlinben élt, rajzai rendszeresen megjelentek a Jugend című lapban. Hazatérése után egyike lett a budapesti újságok legkedveltebb karikaturistáinak.)

Hollywood! A mozi legendás fővárosa, a hatalmas műhely, amelyben a legtöbb amerikai film készül, a több mint egy millió lakosú Los Angeles határában terül el.
Szinte emberfeletti gyorsasággal növekszik ez a város és minden nappal közelebb kerül a Csendes Óceán partjaihoz. Természetesen ez az oka aztán annak is, hogy minden ember telekspekulációval foglalkozik, vásárol, elad, épit, kölcsönöket vesz fel, meggazdagszik vagy tönkremegy. A házak ugy nőnek itt ki a földből egy nap alatt, mint a gombák az esőben. A látóhatár peremén gyönyörű fával beültett és rebarbarával szegélyezett széles utak futnak a terméketlen pusztaságon keresztül. Színes napernyők alatt, cigarettával a csőrükben, jegyzőkönyvvel a kezükben, ott ülnek uton-utfélen tábori székeikben a telekügynökök és az üzlet érdekében még az arra haladó autókat is megállítják.
Olyan ez a Hollywood, mintha hatalmas, művészi park lenne az egész, elszórt villákkal és téglavörös törzsű pálmafák! alatt futó nagyszerű utakkal. Egyetlen főutcája van - (mind a két oldalán rengeteg üzlettel és „buildings"-sal) -, amely átszeli teljes hosszúságában és az anyavároshoz fűzi Hollywoodot.

A borítékon kisebb nagyobb törésnyomok, egyéb sérülések.
Sajnos.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Film, Színház >
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kiadó: Szinházi Élet, 1927
cikkszám / ISBN: 0052973
kötés: fűzve
oldalszám: 175
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár