kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Hermann Ildi : Hiányzó történetek - New York-i magyar zsidók történetei

  • leírás
  • további adatok
"Megrázó, szívbe markoló, elgondolkodtató - sokféle jelzőt aggathatunk a Hermann Ildikó fotóművész által dokumentált történetekre, de talán mégis az a leghelytállóbb jellemzője valamennyinek, hogy IGAZAK. Igazak történelmi és emberi értelemben is. A fotókkal illusztrált könyvben 14 Magyarországról New Yorkba elszármazott holokauszt-túlélő emlékeit, múltját és jelenét olvashatjuk. Könnyeiken vagy épp fanyar humorukon, csalódottságukon vagy életigenlésükön keresztül tisztán és pőrén elevenedik meg a múlt és fonódik egymásba a priváttörténelem a világ eseményeivel, melyet úgyszintén emberek közvetítenek: például az által, hogy miként viselkedett egy sorsfordító helyzetben egy szomszéd, egy katona, egy régi cseléd, egy barát vagy egy házmester. 14 sors: 14 hiányzó történet egyszerű emberekről, 14 történet a túlélésről.

A kötet alapját az INDEX-en megjelent tízrészes cikksorozat képezi. A könyvben ezek bővített, szerkesztett változatán túl négy vadonatúj történet is olvasható, művészi felvételekkel illusztrálva."

Hermann Ildi (1978-2019) korosztályának egyik legfontosabb és legismertebb fotóművésze volt. Ismertté a Nyaralók című sorozata (2006) tette, amelyben a szocializmus víkendház kultúrájának napjainkban is fellelhető jelenlétét dokumentálta.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett MA-t fotográfia szakon, előtte az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar, magyar-művelődésszervezés szakát végezte el. 2012-ben a Lucien Hervé és Rodolf Hervé díj odaítélésekor a zsűri különdíját kapta Nyaralók c. sorozatáért. 2011-ben a Dunaújvárosi Fotóbiennálé fődíját nyerte el, 2018-ban a New York-i Asylum Arts ösztöndíjat a „Hiányzó történetek” sorozatért, majd a 2019-es Capa-nagydíj ösztöndíjat „Az utolsó túlélők – itthon maradt magyar zsidók hiányzó történetei" pályaművéért. Volt Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas, kapott NKA alkotói ösztöndíjat.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Fotográfia > Albumok >
kategória: Könyv > Művészet > Fotográfia >
kategória: Könyv > Életrajz >
kiadó: Scolar, 2019
cikkszám / ISBN: 9789632449838
kötés: kötve/papír (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 99
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár