kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Márkus Géza : Haldoklás - Színmű hét képben.

5 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
"Jelentékeny, nem mindennapi tehetségű ember volt Márkus Géza, akit heve, temperamentuma és meggyőződése minden pillanatban hangos harcosává tett nemcsak a modern magyar építés ügyének, hanem mindennek, a mi a művészettel összefüggött., Ahogyan az architektúrától korszerű, önálló és eredeti vonásokat követelt, ugyanezt a követelődzést átvitte a művészet egész területére, írók mondják, hogy folyvást éber érdeklődéssel kísérte az új, a mai magyar irodalom hajtásait. Sokszor találóbb kritikát mondott nem egy céh-beli kritikusnál s bár műépítész volt, a jó irodalomért való lelkesedéséből másoknak is tudott kölcsönadni, egész írótársaságot tüzelt a kávéházi asztalnál." - Művészet, 1913.

Márkus Géza, (1872-1912) építészete szorosan összefonódott a színházzal. Több színházépület tervezésében vett részt, több színdarab díszleteit is elkészítette. Színpadi díszlet képeiben épületeket, városrészeket vázolt fel, a szecessziónak kedves régi, reneszánsz előtti korokból alakítva, romantikus részletekkel kiegészítve.
Legfontosabb munkája, szecessziós stílusban készült és mind a mai napig jó állapotban megmaradt, a kecskeméti kaszinó épülete, a Cifrapalota Kecskeméten.


Méret: 10.3 x 12 cm., fűzve, kiadói, a szerző által illusztrált szecessziós stílusú papírborítékban.
Rendkívül ritka, az OSZK digitális katalógusában sem szerepel!
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Dráma >
kategória: Könyv > Művészet > Építészet >
kiadó: Galántai, é.n. (1900 körül). Budapest,
cikkszám / ISBN: 0049567
kötés: fűzve
oldalszám: 28
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár