kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Koreckij, Viktor Boriszovics (1909-1998) : GYŐZ A BÉKE! Kujbisevi vizierömű - Sztálingrádi vizierőmű - Türkmén föcsatorna - Kahovkai vizierömü.

78 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Méret: 83 x 59 cm., hibátlan állapotban, korabeli, üvegezetlen fakeretben.

A Szovjetunió Minisztertanácsa 1950-ben rendelte el a Kaszpi-tengermenti síkság és a Volgán túli sztyeppés területek termőre fordítását valamint állattenyésztésre alkalmassá tételét. Sztálin fantasztikus álmait tettek követték, bizonyítva, hogy az "új embertípus" nem ismer lehetetlent. A Kara-kum sivatagon keresztül haladó 1300 kilométeres Türkmén-főcsatorna, és a terület pótlólagos áramellátását biztosító Kujbisevi valamint Sztálingrádi vízerőmű az évtized végére készült el. A sztálinista korszak legmonumentálisabb emlékműveinek munkálatait több százezer, jórészt munkaszolgálatra rendelttel végeztették..
Arról hogy mindez mekkora emberáldozattal járt csak becslések vannak.
A minisztertanácsi döntést példás gyorsasággal követő plakát még a második világháború propaganda nyelvezetét használja.

Viktor Boriszovics Koreckij (1909-1998), kétszeres Sztálin-díjas festő, grafikus, fotós a húszas években, Moszkvában folytatta művészeti tanulmányait.
1931-től már foglalkozott a politikai plakát műfajával de belekóstolt a színházi plakátok, sőt a reklámfilmezés világába is..
Témái és vizuális nyelvezete a második világháború alatt forrták ki magukat, plakátjai annyira erőteljesek és hatásosak voltak, hogy állítólag a Kukryniksy csoporttal és még néhány művésszel együtt név szerint szerepelt Hitler személyes ellenségeinek listáján..
A '40-es '50-es '60-as években közel 400 propaganda plakátot készített, témái jellemzően az Amerika-ellenesség, az anti-imperializmus, a koreai háború elleni állásfoglalás, a rasszizmus-ellenesség és a Nato agresszív katonai politikája.
állapot:
kategória: Plakát > Politika >
kategória: Szocreál >
kiadó: Kállai Magda, [1952]. Budapest, (Offset Ny.),
cikkszám / ISBN: 0050759
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár