kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Szolzsenyicin, A. I. : Együtt I-II.

  • leírás
  • további adatok
I.: Oroszok és zsidók a cári birodalomban.
II.: Oroszok és zsidók a Szovjetunióban.

"A ​"zsidókérdés" története Oroszországban (és vajon csakis kizárólag Oroszországban?) kivételes gazdagságú. Ebben a témában önmagam számára is új dolgokat fedeztem fel és adok át az olvasónak.
Jelen – az orosz és a zsidó nép együttélését elemző-boncoló – mű megírása során mindvégig az a cél vezérelt, hogy egyaránt teret adhassak a kölcsönös megértésnek, valamint a múlt keserűségétől őszintén szabadulni kívánó, és immár a jövőbe mutató valamennyi nézőpontnak. Munkámban a zsidó hangok jóval gyakrabban és erőteljesebben kapnak helyet, csendülnek fel az oroszokénál.
Fontos tudnunk, hogy nem határolhatjuk el magunkat az évszázadok történéseitől. A világ összezsugorodott, és bármilyenek is legyenek a politikai vagy földrajzi határok, ismét szomszédok vagyunk.
Az orosz nép és a zsidók közös életéről szóló munkámmal azt tartottam szem előtt, hogy a két nép kapcsolatában megkeressem mindazon elemeket, amelyek megszabadíthatnak a keserű múlttól és elvezethetnek a jövőbe."

„Szinte a legfontosabb, ami az embert az emberek között megkülönbözteti, valamiért éppen a nemzetisége. És tegyük a szívünkre a kezünket: ezt a legbizalmatlanabbul, a legféltékenyebben, a legrejtettebb módon - a legmegkülönböztetőbben és legbehatóbban - éppen a zsidók figyelik. A saját nemzetiségüket." A. Sz. Midőn 1990-ben befejeztem az „1917 áprilisá"-t, és elkezdtem rendezni a „Vörös kerék"-en kívül maradt hatalmas anyagot, akkor döntöttem úgy, hogy történelmi áttekintést készítek a zsidók szerepéről az oroszországi forradalomban. Az újkori orosz (és csak az orosz?) történelem egyik legfontosabb és legérzékenyebb kérdéséről van szó. Az „egymásba fonódott zsidó és orosz sors viszonya... valamiféle mély történelmi kódot tartalmaz, amit a jövőben sem szabad elveszítenünk."
Alekszandr Szolzsenyicin
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Vallás > Judaika >
kategória: Könyv > Történelem > Egyetemes történelem >
kiadó: Allprint, (2004-2005)
cikkszám / ISBN: 9789639575028
kötés: fűzve
oldalszám: 633; 574
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár