categories

cart

Cart is empty
You've not logged in

Ing. Prasky : Donaumonitor MAROS - LEITHA 1872. - M 1:100 - K.U.K. Öst. Ung. Kriegsmarine, Imperial and Royal Austro-Hungarian Navy. Modellbau-Und Typenplan.

  • description
  • additional information

Kiadói karton dossziéban 2 db hajtogatott terv.

Német és angol nyelvű feliratozással.

98×22,5 cm, 98×44,5 cm. Jó állapotban.

. . .

[Az SMS Leitha vagy közismert nevén Lajta monitor a legrégebbi úszóképes folyami hadihajó az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből. 2010. augusztus 20-i ünnepélyes újrakeresztelése óta a Lajta Monitor Múzeumhajó nevet viseli. A hajót 1871-ben építették, és egészen 1921 januárjáig teljesített katonai szolgálatot, ekkor Korneuburgban Antant ellenőrzés mellett fegyverrendszereit leszerelték és a csupasz hajótestet elárverezték.

Az új tulajdonos Dunakotró és Gőzhajózási Vállalat 1928-ban átépítette elevátorhajónak és József Lajos névre keresztelte. A második világháborút követően államosították az őt tulajdonló vállalattal együtt, és a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalatnál új néven, FK-201-esként dolgozott tovább. Szolgálati ideje alatt többször felújították, átépítették, modernizálták, de a hajótest eredeti szerkezete jelentős mértékben nem változott meg.

1992. november 1-jén védetté nyilvánították, és 1993. október 6-ától a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdonába került. Széles körű összefogás keretében 2009-től felújították, és 2010. augusztus 20-án az 1887-es állapota szerint, hadtörténeti ritkaságszámba menően, Lajta Monitor Múzeumhajó néven újjáavatták. Az újrakeresztelést a honvédelmi miniszter felesége, Hendéné Stiber Szilvia végezte el ökumenikus szertartás keretében. Hende Csaba a fenntartására megbízott alakulat tiszteletbeli zászlóshajójának nyilvánította.

A honvédelmi miniszter a 97/2010. (XI. 16.) HM utasításban intézkedett a Lajta Monitor Múzeumhajó fenntartásáról, és a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kapta feladatul azt, hogy a hajó továbbra is látogatható állapotban maradjon. A széles körű összefogásnak és a pályázaton elnyert európai uniós támogatásnak köszönhetően, 2009-től a komáromi hajógyárban az 1887-es állapota szerint felújították, és 2010. augusztus 20-án újrakeresztelték (Lajta Monitor Múzeumhajó).

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrede kapta feladatul azt, hogy a hajó látogatható állapotban maradjon. Ennek érdekében a hajó kezelőszemélyzetét jelentő hat főt az ezred állományából biztosítják. A hajó részt vesz állami protokoll eseményeken, és a „Nyitott kapuk” rendezvényei során megtekintését az ezred hadikikötőjében biztosítják. Továbbá minden évben a hajó születésnapján, Budapest belvárosi Duna-szakaszán bemutatják a nagyközönségnek. 2011-ben a hajó 140. éves jubileumi születésnapjára külön ünnepi programot szerveztek. - Wikipédia]

condition:
category: Books > Technical books > Naval books >
category: Books > Hobby >
publisher: Ing. Prasky, Wien, 1977.
item number / ISBN: 0043062
binding: other (see in details)
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

cart

Cart is empty