kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Dobsinsky, Pavel : Az elvarázsolt erdő - Húsz szlovák népmese

  • leírás
  • további adatok
Szövegközti fekete-fehér valamint színes illusztrációkkal, a számozáson belül pedig egész oldalas színes táblákkal (Martin Benka).

A kötetben szereplő mesék Pavel Dobšinskŷ 1848-1849-ben végzett gyűjtéséből származnak, majd az 1880-as években kerülnek először kiadásra.

Pavel Dobšinskŷ a szlovák mesét igazi romantikus gondolkodóként a következőképpen jellemezte: „A mese népünk múltja, jelene és jövője. A mese a nép titokzatos, ismeretlen, úgyszólván természetfeletti hite, sóvárgása és reménysége, amely egy évezrede ott szunnyad nemzetünk lelkének mélyén, s ki tudja, eltűnik-e onnan valaha is?” Dobšinskŷ sokat foglalkozott a mesék esztétikai értékeivel, olvasásuk vagy hallgatásuk élvezetével. Meseköteteinek köszönhető, hogy a népmese nemcsak könyvből olvasott műfajjá vált, hanem igen sokáig hozzájárult az élőszavas közvetítéshez, a meséléshez is, hiszen a szlovák falvakban - kelet-középeurópai viszonyok között is - viszonylag sokáig élt a mese. A mindennapos, olykor teljesen szokványos összejöveteleken rendszeresen meséltek még az 1960-as években is.

állapot:
kategória: Könyv > Ifjúsági- és gyermekirodalom >
kategória: Könyv > Néprajz >
kiadó: Móra Ferenc, 1960. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0045142
kötés: kötve/egészvászon
oldalszám: 269
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár