kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kárpáti János : Az egri vár "titkos" föld alatti világa - fülesbástyák, kazamaták, épített folyosók, vájt és természet alakította föld alatti járatok.

  • leírás
  • további adatok
Az ​egri vár különleges föld alatti világa megkapó élmény mindenki számára. Mikor és hogyan létesültek járatok? Mit tudunk róluk? Mire használták őket? Milyen erőfeszítéseket tettek a kutatók megismerésük érdekében. a kutatók megismerésük érdekében?
Mindezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a szerző, aki évtizedeken át maga is részese volt az egri vár régészeti kutatásának, s a tárgyi emlékekkel közvetlen kapcsolatba került. Könyvében a nagyközönséghez szólva, közérthetően, ugyanakkor szakmai igényességgel, új megközelítésben mutatja be a várat.
Bepillantást nyújt a Szt. István alapította egri püspökség korai történetébe, változásaiba az évszázadok során, nyomon kíséri a békés püspökvár végvárrá fejlődésének országos események közé illeszkedő folyamát, felidézi az 1552-es török ostrom dicsőséges pillanatait. Írása középpontjában azonban a püspöki székhely katonai objektummá válásának időszakában, a 16. század második felének erődépítése során készült föld alatti védelmi rendszer kialakulásának körülményeit, a régészeti adatokból e téren szerzett információkat helyezi.
Külön fejezetben foglalkozik a nem épített, hanem természetes úton keletkezett, tovább bővített, vájt föld alatti járatokkal, üregekkel, melyek feltárása még korántsem fejeződött be.
A kutak források, föld alatt mozgó vízerek építmények helyzetét, állagát befolyásoló szerepe indokolttá tette, hogy a szerző felhívja a figyelmet a várdomb természetes jellegére is.

Az elmondottakat ötvennél több ábra illusztrálja és számos fotó gazdagítja. A kötetet mindazoknak ajánlom, akik az egri vár építés- és kutatástörténetéről, a kazamatákról és egyéb földalatti járatokról behatóbb ismereteket szeretnének kapni.


Volt könyvtári példány, "állományból törölve".
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Építészet >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kiadó: MOTÍVUM Eger Építész Kft., 2016. Eger,
cikkszám / ISBN: 0053519
kötés: fűzve
oldalszám: 178 p. + 2 tábl. (színes fotó)
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár