kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Szántó József : Albertirsai képeslapok

  • leírás
  • további adatok
A századok folyamán a két község ALBERTI és IRSA önálló közigazgatással, egymástól függetlenül, de sok tekintetben azonos vagy hasonló módon fejlődött. A földrajzi adottságból eredően kezdettől fogva közös volt a vasútállomás, a posta és a gyógyszertár. Azt is tudjuk, hogy az alberti-irsai iparos ifjúság már 1880-ban egységes egyletet, az alberti-irsai kisiparosok 1908-ban egységes ipartestületet alapítottak. Példájukat követve a századfordulón több társadalmi egyesület is a két községre terjedő hatáskörrel alakult. A társadalmi felismerések mellett az 1930-as években a községek egységesítését kezdeményezték, de a helyi elöljáróságok a javaslatot nem fogadták el, pedig az mindkét község javát szolgálta volna. Az 1945-öt követő fordulat eldöntötte a kérdést, és ami nem ment önkéntesen, azt rendeleti úton hajtották végre 1950. szeptember 6-i hatállyal közigazgatásilag egységesítették Albertit és Irsát. Azóta az egyesített nagyközség az Albertirsa nevet viseli.

1995-ben helytörténeti kiállítás keretében emlékeztünk meg a két történelmi múltú község egységesítésének 45. évfordulójáról. Ezen a kiállításon képes levelezőlapokat mutattak be a szervezők melyeken nyomon lehetett követni a két község alakulását, fejlődését.
A nagyközségi Önkormányzat a faluegyesítés emlékére és a honfoglalás 1100. évfordulója tiszteletére a kiállítás anyagát képes albumban örökíti meg mint a múlt emlékeit. Bízunk abban, hogy Albertirsát a századfordulótól napjainkig bemutató gyűjteményes összeállítás a lakosság körében érdeklődésre talál.
állapot:
kategória: Papírrégiség, Aprónyomtatvány > Képeslap > Képeslap szakirodalom >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kiadó: Albertirsai Önkorm. Polgármesteri Hiv., 1996
cikkszám / ISBN: 0044358
kötés: fűzve
oldalszám: 93
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár