kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Fajcsák Györgyi - Kelényi Béla (szerk.) : SANGHAY–SHANGHAI - Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között

  • leírás
  • további adatok
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2017. szeptember 22-től 2018. április 8-ig megtekinthető új kiállítása a két világháború közötti időszak távol-keleti nagyvárosa, Shanghai fellendüléséről szól – különös tekintettel a magyarok részvételére. Az ottani magyar kolónia hagyatékának zöme a Hopp Múzeumba került. Az anyag nyomot hagyott a hazai művészetek szinte minden ágában.

Az egyre növekedő Shanghaiban akkor mintegy nyolcvan magyar család élt. Fényképeiken megelevenednek nyugati turisták, helyi lakosok, üzletek, titkos ügynökök és a szórakoztatóipar igénye. 1930 körül sorra nyíltak a mulatók, báltermek.
Budapesten az egzotikum iránti igény jegyében született az ún. tintenkuli, a Rotring toll őse. És a kor jellegzetes, fülledt erotikájú, de buddhista ihletettségű filmjei, mint a Sziámi macska (1943) és a Machita (1943-44). A Mata Hari-féle kémtörténetet dolgozták fel az egyikben Szeleczky Zita, a másikban Karády Katalin főszereplésével. Környezetük díszleteit a Hopp Múzeum tárgyai közül kölcsönözték. Karády művésznő elsőként viselt nadrágot a filmben.
A tánc és az erotika egyvelege a nyugati kultúra több területén megjelent, például Madzsar Alíz tánccal kombinált légző-gyakorlataiban, a jóga ismeretében, a bicsérdizmusban vagy Bartók Béla A csodálatos mandarin című művében.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kategória: Könyv > Művészet > Művészeti album >
kategória: Könyv > Művészet > Iparművészet >
kategória: Könyv > Divat, divattörténet >
kiadó: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 2017. Budapest,
cikkszám / ISBN: 9789638958556
kötés: fűzve
oldalszám: 342
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár