kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Miskolczy Ambrus : A Vasgárda (1927-1937)

3 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Antiszemitizmus, mitológia, vallás.

A Vasgárda, másképpen a Mihály Arkangyal Légió, egyszerűbben: a legionárius mozgalom az európai fasizmus román változata.
Melyek a legionárius mozgalom sajátos vonásai? Miben rejlik az eredetisége? Ezt úgy próbáljuk megragadni, hogy bemutatjuk a Vasgárda antiszemitizmusát, misztikáját, a valláshoz való viszonyát, egyszóval: mitológiáját. Tehát mindazt, ami a román és az európai történelem hosszú távú fejleményeihez köti a legionárius mozgalmat. A jelen munka, amely egy nagyobb vállalkozás első kötete, 1927 és 1937 között vizsgálja a folyamatot.
Forrásbázisa a szakirodalom teljessége, továbbá a legionárius sajtó és emlékirat-irodalom, és ezt jelentős mértékben kiegészíti a magyar sajtó (és ebben elsősorban Pethő Sándor, Neller Mátyás, Kakassy Endre, Krenner Miklós, Schön Dezső, Kasztner Rezső cikkei), továbbá a budapesti, bukaresti, nagyszebeni és kolozsvári levéltárak és könyvtárak anyaga. Hiszen időközben már mindenki számára kutathatóvá vált az a levéltári anyag is, amelyet a Securitate levéltárában csak a megfelelő rangfokozattal rendelkezők tekinthettek meg. Így már egyre jobban érvényesülhet Kolnai Aurél módszere, amelyet a nácizmusról szóló könyvében így határozott meg: Hagyjuk, hadd magyarázzák el ők maguk, hogy mit akarnak.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kiadó: Gondolat, 2015
cikkszám / ISBN: 9789636935948
kötés: fűzve
oldalszám: 278
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár