kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Láng Benedek - Zemplén Gábor - Kutrovátz Gábor : A tudomány határai

  • leírás
  • további adatok
Dedikált pédány!

A könyv a tudomány és nem tudomány, tudomány és áltudomány problematikáját járja körül gazdag és alaposan átgondolt szempontrendszer szerint.
Ezt a rendkívül fontos témát olyan módon tárgyalja, amely mind megközelítésmódjában, mind szakmai színvonalában többet nyújt az e témával foglalkozó könyvek, könyvfejezetek és cikkek többségénél. Ezáltal hasznos forrás egyfelől a tudományokat érintő kérdések iránt érdeklődő szakmai közönség (egyetemi oktatók és hallgatók, kutatók), másfelől a tudomány társadalmi szerepét megérteni kívánó szélesebb közönség (a politikai döntéshozótól a nem tudós „átlagemberig”) számára.

Négy nagyobb tartalmi egysége közül az első bevezeti a problémát, és rámutat annak jelentőségére.
A második összefoglalja és kritikailag megvizsgálja azokat az elméleti hagyományokat (tudományfilozófia, -szociológia és –történet), amelyek – orientációjuk miatt – kiemelten tárgyalják a problémát, és különböző megoldási javaslatokat kínálnak.
A harmadik rész esettanulmányokat vizsgál (asztrológia, parapszichológia, kreácionizmus, alternatív történelem, akupunktúra), melyek megvilágító erejű tanulságokkal szolgálnak a felkínált elméleti megközelítések tükrében. E területek ma különösen fontosak, és világszerte heves viták övezik őket.
A záró fejezet a hétköznapi döntéshelyzetek szempontjából vizsgálja meg a kérdést, felveti a tudomány „publikus megértésének” problémáját. Ebben a megközelítésben a tudomány/áltudomány kérdéskör újraértelmezhető a gyakorlati életben kinyilvánított intézményes bizalom problematikájának keretei között.
állapot:
kategória: Könyv > Filozófia >
kategória: Könyv > Természettudomány >
kategória: Könyv > Esszé, tanulmány >
kategória: Bibliofilia > Dedikált, aláírt >
kiadó: Typotex, 2009
cikkszám / ISBN: 9789639664982
kötés: fűzve
oldalszám: 376
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár