kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Langlet, Nina : A svéd mentőakció, 1944

1 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
A ​könyv – amelyet az olvasó a kezében tart – megrázó epizódokban rögzíti, miként mentette meg a svéd mentőakció keretében Valdemar Langlet több ezer ember életét Magyarországon 1944-ben.
Valdemar Langlet ösztönzésére humanitárius akció indult Budapesten 1944 májusában, s őt nevezték ki a magyarországi Svéd Vöröskereszt főmegbízottjának. Mentette a zsidó származású és a baloldali üldözötteket a német nácik és a magyar nyilasok karmaiból. Hűséges házastársa, Nina – aki ma már 90 esztendős – fáradhatatlanul segítette férjét nehéz munkájában. Az üldözöttek részére oltalomleveleket állítottak ki, kolostorokban és védett házakban rejtegették őket. A házaspár találékonysága nem ismert határokat. Minden erejüket erre a munkára áldozták, és semmi térítést nem vártak és nem kaptak érte. A mások életéért vívott küzdelemben – a magyar segítőtársakkal együtt – a saját életüket is kockára tették.
Az ellenállási mozgalom egy olyan szeletével ismerkedhet meg az olvasó, melyet eddig kevéssé publikáltak. Langlet asszony könyve visszaemlékezés, nem történeti szakmunka. Olyan visszaemlékezés azonban, amely tárgyát, azaz a Svéd Vöröskereszt embermentő tevékenységét hitelesen érzékelteti.
Magyarország azzal is kifejezte tiszteletét a Langlet név előtt, hogy Budapesten utcát neveztek el Valdemar Langlet-ról. Az utcában található iskola is Langlet nevét viseli. Itt emléktábla hirdeti a svéd házaspár életmentő tevékenységét.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Vallás > Judaika >
kiadó: Kossuth, 1988
cikkszám / ISBN: 0051199
kötés: fűzve
oldalszám: 179, [24] t.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár