kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Marno János : A múzsa és a bábu

  • leírás
  • további adatok
A költő második kötete.

Párizsban, a Magyar Műhelynél kezdett Marno János 1975-ben. Itthon először a Mozgó Világ közölt tőle verset, öt évvel később. Első kötete, az együttjárás 1987-ben az év legjobb első kötete lett. A nyolcvanas évek közepe felé, a JAK-kor felső határán lett elfogadott költő. Hogy későn érő-e, vagy csak későn kezdték méltányolni költészetének értékeit, majd eldönti az irodalomtörténet, ha szükség lesz rá. Annyi bizonyos, hogy az első kötet óta eltelt két esztendő alatt hatalmasat fejlődött Marno János.
E kötetében ismerheti fel az olvasó azokat a jelképeket, amelyek egy kiforróban levő rendszer elemei. Ezen elemek jellegüket tekintve a Jancsó-filmek állandósult jelrendszerére emlékeztetnek.
Marno János első két kötetéből kiviláglik, hogy költészete három pilléren nyugszik: az egzisztencializmuson, illetve ennek jaspersi és heideggeri változatán, a kommunikációelméleten (ahová a modern nyelvtudományokból származó ismeretek felhasználása elsősorban Ingarden „szint“-jeinek figyelembevétele, másodsorban a katolikus én-te kommunikáció köti a verseit), továbbá sajátos világképén.
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Kortárs magyar szépirodalom >
kategória: Könyv > Szépirodalom > Vers >
kategória: Bibliofilia > Első kiadás >
kiadó: Holnap, 1989. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0048063
kötés: fűzve
oldalszám: 92
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár