kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Hajdu Tamás : A kismagyar

3 800 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Magyar Ház Könyvek.

Egy igazán különleges és hiánypótló művel gazdagítja a Magyar Ház kiadó a nemzeti könyvpalettát!
Ennek a magyaros öltözéknek a két világháború közötti korszakban kismagyar, kis magyar dísz(ruha), magyar zakó, magyar úri viselet, magyar szmoking vagy Bocskai/Bocskay - ruha (bocskai) volt a forrásokban szereplő megnevezése.
Közülük a bocskai név ment át a köztudatba, s mindmáig oly szilárdan tartja magát, hogy már nemcsak a köznyelv használja válogatás nélkül valamennyi magyaros öltözettípus egészére és egyes darabjaira, azok magyar jellegének megjelölésére, hanem még a magyar viselettörténetben jártas szemlélő is hajlamos bármilyen ruhatípus nevével összekapcsolni.
A magyar-magyaros ruha és a bocskai elnevezés annyira összeforrt, hogy mára - akárcsak az elnevezés XIX. század végén adatolható megjelenésének idején - ismét a régi magyar ruha szinonimájaként használják, kiváltképpen akkor, ha azon a jellegzetes zsinórozás is megtalálható.
A bocskai és zsinóros ruha annyira összefonódik a köztudatban, hogy az Apor-bálról tudósító már egyenesen Bocskai-zsinóros ruhaként említi, mintha a bocskai nem is a ruha, hanem a zsinórzatok egyik önálló típusának az elnevezése lenne.
Ezért nevezheti például a parlamenti őrség díszruhája helyett érthetetlen módon a Horthy-testőrség zsinóros egyenruhájába bújtatott parlamenti díszőröket Gyurkovics Tibor Bocskai-egyenruhásnak.
állapot:
kategória: Könyv > Divat, divattörténet >
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kategória: Könyv > Történelem > Művelődéstörténet >
kiadó: Magyar Ház, 2008
cikkszám / ISBN: 9789639335523
kötés: kötve/papír
oldalszám: 325
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár