kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Sári János : A hatalommegosztás

3 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Osiris könyvtár

A hatalommegosztás a politikai gondolkodás és az alkotmányelmélet legnagyobb hatású áramlata az elmúlt 300 évben. Bár sokan vitatják mai érvényességét, azt azonban senki sem tagadja, hogy eredeti mondanivalója - a hatalom intézményi ellenőrzése és korlátozása - mit sem veszített jelentőségéből.
A szerző Magyarországon elsőként dolgozta fel monografikus formában a Locke, Montesquieu, Constant nevéhez fűződő eszmerendszert és intézményesülésének történetét: angliai kialakulását és befogadását az alkotmányosság nagy típusait képviselő országokban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, és természetesen Magyarországon.
Tárgyalja a szerző azokat az intézményi fejleményeket-közigazgatás és ombudsman, alkotmánybíráskodás -, továbbá a kormányzati rendszerben - törvényhozás, államfő, kormány viszonyában, alkotmányos megítélésében, továbbá az önkormányzatokban - végbement legújabb változásokat, amelyeket a hatalommegosztás eszmerendszer alapján a modern kihívásokra adott válaszoknak kell tekinteni. A hatalomegyesítő elméletek, továbbá a Rousseau nevéhez kapcsolódó alkotmányelméleti vonatkozások tárgyalása segít megérteni az alkotmányos rendszerek belső logikáját.

állapot:
kategória: Könyv > Politika >
kategória: Könyv > Filozófia >
kiadó: Osiris, 1995
cikkszám / ISBN: 9789633791141
kötés: fűzve
oldalszám: 254
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár