kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Darida Veronika : A fenséges és a rejtőzködő jelenlét - Louis Marin reprezentációelmélete

  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Láthatatlan Múzeum.

A könyv láthatatlan középpontjában Louis Marin két posztumusz műve áll: a Fenséges Poussin és a Philippe de Champaigne, avagy a rejtőzködő jelenlét.

Louis Marin (1931-1992) művészettörténész, szemiológus, esztéta, a párizsi EHESS oktatója volt. Főbb kutatási területei: a reprezentáció kérdésköre, kép és írás egymásra vonatkozása, a klasszikus festészet elmélete. Általunk elemzett két művében a szerző Poussin és Champaigne képeit együtt "olvassa" Montaigne és Pascal, Corneille és Racine szövegeivel. A XVII. század a modern francia esztétika "forrásvidéke": a művészetkritika, a festményekről való beszéd kezdete. A reprezentáció klasszikus elméletének kidolgozását végigkíséri a reprezentáció kritikája. Az ábrázolás kérdései a megjelenő rejtélyéhez vezetnek.

Marin képelemzéseit nyomon követve azt reméljük, hogy mind a XVII. mind a XX. század esztétikája iránt érdeklődők számára érdekes és fontos lehet ezeknek a töredékességükben is teljesnek tekinthető (Marin törekvéseit összegző) szövegeknek az ismerete.
állapot:
kategória: Könyv > Filozófia >
kategória: Könyv > Művészet > Művészettörténet >
kiadó: L'Harmattan, 2009
cikkszám / ISBN: 9789632360423
kötés: fűzve
oldalszám: 126, [2]
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár