kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Meyrink, Gustav : A fehér dominikánus - Egy láthatatlan valaki naplójából.

  • leírás
  • további adatok
Fordította: Moly Tamás.

Sorozat: A kultura regénytára XX.

A borító Szántó Lajos munkája.

„X úr vagy Y úr regényt írt" - ez mit jelent?
Nos, igen egyszerűen: „Fantáziája segítségével leírt személyeket, melyek a valóságban nincsenek, rájuk költött élményeket s összeszőtte őket egymással." - így szól erről körülbelül, tág értelemben véve, a felfogás általában.
Mindenki azt hiszi, tudja, hogy mi a fantázia, de hogy a képzelőerőnek igen furcsa fajtái vannak, ezt csak nagyon kevesen sejtik..
Mit szóljon az ember, ha például a kéz, az agyvelőnek ez a látszatra olyan kezes szerszáma, hirtelen megtagadja a szolgálatot és nem akarja leírni a történet hősének a nevét, melyet az ember kigondolt, hanem helyette csökönyösen másik nevet választ?
Ilyenkor az ember, nem hökken-e meg akaratlanul és kérdi magától: „Alkotok"-e valóban - vagy pedig képzelőerőm végezetül csak valamilyenfajta mágikus fölvevő-készülék? Körülbelül olyasféle, aminek a dróttalan távíró terén ez a neve: antenna?
Megtörtént, hogy emberek fölkeltek éjjel álmukban, s elvégeztek írásbeli munkákat, melyeket este nagyon is lenyűgözve a nap fáradalmaitól, befejezetlen hagytak és megoldottak feladatokat jobban, mint ahogyan ezt ébren valószínűen meg tudták volna csinálni.
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kiadó: Kultura, 1922
cikkszám / ISBN: 0016972
kötés: kötve/papír
oldalszám: 208, [2]
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár