kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Fehéregyházi emlékoszlop a turulmadárral. [A segesvári csatában elesett honvédek emlékoszlopa]

  • leírás
  • további adatok
Fehéregyháza 1849. július 31-én, a Józef Bem és Lüders orosz tábornok csapatai között lefolyt ütközet után került fel a magyarok mentális térképére. Tudjuk róla, itt zajlott a "segesvári csata", amelyben eltűnt a szabadságharc ikonikus alakja, a költő Petőfi. Ami a korban egysoros újsághír volt - "…koszorús népköltőnk, a tűzlelkű P. S. hír szerint elveszett" - talán éppen a világosi fegyverletétel időbeli közelsége miatt, az idők során tragédiává nőtt: az egyszerű honvéd-tömegsírból nemzeti gyászhely lett. Az önkényuralom évtizedei után a terület birtokosa, gróf Haller Ferenc bekerítette az akkor ismert hármas tömegsírt és föléjük hársfákat ültetett. Majd 1874-ben egy fiatal, héjjasfalvi származású református pap gyűjtést indított egy emlékműre s meggyőzte a segesvári Magyar Kaszinót, álljon élére országos szervezésnek, legyen minden évben évfordulós megemlékezés. A kiterjedt országos mozgalom eredménye a szabadságharc 50. évfordulójára elkészülő emlékmű - a talapzatot a Segesváron is működő építész, Alpár Ignác (1887-88-ban), a tetején lévő turulmadarat Köllő Miklós szobrász készítette 1898-ban, a segesvári hegyoldalban, a vár csúcsán álló Petőfi-szoborral együtt./Kalla Zsuzsa/Rubiconline
bővebben: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/nemzeti_zarandokhely_es_vagy_elo_eleven_muzeum_feheregyhaza/
A felvétel ez utóbbi elkészültének ünnepségén készült. Jól láthatóak a képen a frissen ültetett facsemeték. Az ünneplők sorában valószínűsíthetően Haller Ferenc és a szobrász Köllő Miklós is jelen vannak.

A fényképet Polder János segesvári fotográfus készítette. A fotó felülete enyhén karcos, hordozókartonjának sarkai kissé kopottak.
Kiegészítő képünkön az emlékmű állapota napjainkban.
állapot:
kategória: Fotó >
kategória: Könyv > Történelem >
kiadó: Készült 1898-ban
cikkszám / ISBN: 0053654
oldalszám: Képméret: 148x103mm, kartonméret: 190x140 mm.
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár