kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kovács S. Tibor : "Nemzetünkért összefogván..." - Emlékkiállítás a Rákóczi-szabadságharc kezdetének 300. évfordulója alkalmából

1 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
[Vezető füzet]

A Nemzetünkért összefogván... című tárlat célja a Rákócziak és a szabadságharc bemutatása a legfrissebb kutatások tükrében.
A kiállításon számos korhű tárgy idézi fel a szabadságharc eseményeit és az emigráció időszakát. Látható például Rákóczi Ferenc nagyapjának, II. Rákóczi György erdélyi fejedelemnek restaurált díszsodronyinge és a család legendás gazdagságáról tanúskodó, német ötvösműhelyekben készült, nagyméretű, aranyozott díszedények néhány darabja. Továbbá a sárospataki várból való, 1672-es, faragott fülkagylós és rátétes díszítményekkel ékesített mennyezetes ágy is, valamint egy plasztikus csigás és volutás mintákkal díszített, piros selyemmel bevont diófa karosszék a XVIII. század elejéről, a fejedelem zborói kastélyából. A szabadságharc és a kuruc lét emlékét a jellegzetes fegyverek - köztük karabélyok, pisztolyok, buzogányok, fokosok - és zászlók idézik, de találhatók a tárlaton labanc harci szerszámok is.
Az emigráció korából kiemelkedik az a faragott és festett karosszék, mely a fejedelem keze munkája.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kiadó: Magyar Nemzeti Múzeum, 2003
cikkszám / ISBN: 0053410
kötés: fűzve
oldalszám: 27
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár